przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 35 minut
- półtorej szklanki tartego sera,
- 250 ml śmietany,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko + 1 żłótko,
- 1 łyżkę tartej bułki,
- 1 łyżkę masła,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pieczarki, a następnie podsmaż je na patelni w łyżce oleju z posiekaną w kostkę cebulką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
2. "Niechciane" mięso pokrój i obsyp szklanką tartego sera, wymieszaj z pieczarkami i przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Śmietanę wymieszaj z mąką i zagotuj, dodać soli i jajko. Wszystko razem wymieszać.
4. Przygotowany sos wlej do mięsa, posyp resztą sera żółtego i tartą bułką.
5. Zapiekankę z kurczaka posyp wiórkami z masła i zapiekaj w piekarniku 170°C około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Eee , a ja na przykład uwielbiam gotowanego kurczaka :)) Miałabym problem przy tej zapiekance.
OdpowiedzUsuńCzemu miałabyś problem, jest prosta w przygotowaniu...chyba, że problemem było by to, że zanim zrobiłabyś zapiekankę to kurczak zostałby zjedzony :)
Usuń