poniedziałek, marca 05, 2012 ilość komentarzy
przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 ziemniaki,
- boczek wędzony,
- jajko,
- biała kiełbasa,
- cebulę,
- żur, zakwas,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj bulion dodając ziele angielskie (2-3 kulki) i liść laurowy.
2. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę razem z wędzonym boczkiem.
4. Wszystko razem z ziemniakami wrzuć do buliony.
5. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlej zakwas i gotuj około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Przed wlaniem żurku, na talerzu ułóż pokrojone w ćwiartki, ugotowane na twardo jajko, bądź jak ktoś woli ugotowaną białą kiełbasę.


0 komentarze:

Prześlij komentarz