wtorek, marca 06, 2012 ilość komentarzy

przepis na 6 porcji
czas przygotowania 30 minut + 60 minut duszenie
1 porcja 350 kcal

Pałeczki kurczaka z marchewką, delikatny smak kurczaka w połączeniu ze słodyczą marchewki :)

Składniki:
- około 1,3 kg pałeczek i podudzi kurczaka,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 cebule,
- 1/2 l jasnego piwa,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- słodka papryka mielona,
- ostra papryka mielona,
- tymianek.

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w miseczce dwa rodzaje papryki mielonej wraz z tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie natrzyj nimi elementy kurczaka.
2. Rozgrzej olej na patelni w podsmaż na niej mięso. 
3. Obraną marchewkę pokrój w większe kawałki - słupki- a cebulę w cienkie półplasterki.
4. Wszystko wrzuć do kurczaka i mieszając podsmażaj około 4 minut.
5. Podlej wszystko piwem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Duś wszystko na małym ogniu, pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając.
7. Po godzinie przełóż kurczaka do rozgrzanego piekarnika 200°C na około 15 minut, aż skóra się zarumieni.
8. Pałeczki kurczaka z marchewką możesz podawać z pieczywem, frytkami lub np. ryżem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz