środa, marca 07, 2012 ilość komentarzy

przepis na 4 porcje
czas przygotowania 20 minut + 15 minut duszenie
1 porcja 240 kcal

Indyk w pomidorach, świeży, pyszny smak. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, czy ryżem. 

Składniki:
- 600 g piersi z indyka,
- 10 sztuk małych pieczarek,
- 2 cebule,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 4 ząbki czosnki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek oliwy,
- posiekana natka.

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w większą kostkę, oprósz szczyptą soli, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, dodaj 2 łyżki oliwy.
2. Podsmaż mięso na patelni, dodając pokrojone w paski pieczarki, cebulę w piórka oraz ząbki czosnku pokrojone w cienki plasterki. Wszystko razem duś około 4 minut, mieszając.
3. Pomidorki koktajlowe wrzuć do mięsa, połowę w całości, a drugą połowę przekrojoną na pół, podlej bulionem i duś 15 minut.
4. Dopraw potrawę do smaku, przed podaniem posyp indyka w pomidorach posiekaną natką pietruszki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz