piątek, marca 30, 2012 ilość komentarzy
Składniki:
- pieczywo tostowe,
- 500 g sera żółtego w kostce (po 250 g z dwóch rodzajów),
- 20 plastrów salami,
- 6 ząbków czosnku,
 3 pomidory,
- suszone oregano,
- oliwa,
- zielone oliwki,
- 1 łyżka masła,
- sól.

Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wlej około 1/2 szklanki oliwy, dodaj wygniecione ząbki czosnku i łyżkę suszonego oregano. Wszystko razem wymieszaj.
2. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, poukładaj kromki chleba tostowego jedna obok drugiej, tak aby zakryły całe dno.
3. Przygotowaną oliwą z czosnkiem nasmaruj poukładane tosty, następnie ułóż plastry salami (tak aby przykryły tosty) i wszystko posyp 250 g startego sera.
4. Na ser ułóż analogicznie kolejną warstwę tostów, posmaruj oliwą, poukładaj obrane z skórki i pokrojone w średniej grubości plastry pomidor.
5. Pomidory posyp szczyptą soli oraz suszonym oregano, posyp resztą startego sera żółtego. Na wierzch poukładaj pokrojone w plastry zielone oliwki.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C, wstaw zapiekankę tostową i zapiekaj około 25-30 minut.
7. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika odstaw ją na jakieś 5 minut, aby trochę przestygła, ponieważ pomidory są bardzo gorące.
8. Zapiekanka tostowa świetnie się sprawdza na imprezach.

Seromaniacy

0 komentarze:

Prześlij komentarz