poniedziałek, marca 05, 2012 ilość komentarzy
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut + 90 minut gotowanie bulionu

Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki,
- bulion (do ugotowania buliony: kawałek mięsa, marchew, pietruszkę, seler, por),
- 5-6 sztuk ogórków kiszonych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- śmietana,
- koperek.

Sposób przygotowania:
1. Do gotującego się buliony wrzuć ziele angielski i liść laurowy.
2. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wodę z nich odlej do osobnego naczynia i odstaw.
3. Potarte ogórki wrzuć na patelnię i podsmaż około 7-8 minut.
4. Wyłów warzywa z gotującego się bulionu i potrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie potarte warzywa, razem z podsmażonymi ogórkami wrzuć do bulionu.
6. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (ja gotuję już pokrojone w kostkę ziemniaki w osobnym garnku, i gdy są już lekko miękkie wrzucam do buliony z resztą jarzyny).
7. Wszystko razem gotuj około 20 minut.
8. Następnie wlej wodę z ogórków, przypraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel delikatnie śmietaną.
9. Na talerzu zupę ogórkową możesz udekorować świeżym koperkiem lub pietruszką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz