sobota, marca 03, 2012 ilość komentarzy


przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego,
- 3 cebule,
- 3 świeże papryki (kolor dowolny),
- papryka słodka i ostra w proszku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 l bulionu,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- koperek.

Przepis na placki ziemniaczane:
1. Zetrzyj na tarce obrane i umyte ziemniaki, następnie cebulę. Zbędną wodę z tartych ziemniaków odsącz.
2. Wszystko razem wymieszaj, dodaj 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz wbij jajko.
3. Przypraw do smaku i wymieszaj na jednolitą masę. Możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
4. Rozgrzej na patelni olej i usmaż placki dowolnej wielkości i grubości.


Sposób przygotowania:
1. Mięso wołowe pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na patelni.
2. W osobnym garnku ugotuj 1 litr bulionu, go którego wrzucamy odsmażone mięso.
3. Pokrój w kostkę cebulę oraz papryki.
4. Na patelni podsmaż cebulę, wrzuć do niej dosłownie na 2-3 minutki paprykę.
5. Po godzinie gotowania bulionu, wrzucamy do niego podsmażoną cebulę z papryką.
6. Wszystko razem dusisz, mieszając od czasu do czasu przez 40 minut.
7. W osobnym naczyniu wymieszaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, dodaj mieloną paprykę ostrą i słodką, można też dodać odrobinę soli i pieprzy ziołowego lub cayenne.
8. Dodaj koncentrat do mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw jeszcze do smaku i duś około 25 minut.
9. Na talerzu ułóż usmażony placek, do środka nałóż mięso, zegnij placek na pół.
10. Na wierzchu placka po węgiersku, zrób niewielkiego kleksa z kwaśnej śmietany i dodaj trochę świeżego koperku. Można podawać z burakami grubo startymi lub ulubioną surówką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz