Ciasto-biszkopt:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem waniliowy:
- 200 g cukru pudru,
- 500 g masła,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy,
- 2 torebki zagęstnika do śmietany,
- laskę wanilii.
Polewa czekoladowa z lukrem:
- 2 tabliczki mlecznej ciemnej czekolady,
- lukier klasyczny.
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Rozdziel białka od żółtek. białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
2. W wysokim naczyniu żółtka wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i octem.
3. Połącz obie masy ze sobą, dodaj mąkę i wymieszaj. Przełóż ciasto do formy.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz biszkopt 25 minut.
Krem waniliowy:
1. Miękkie masło włóż do miski, dodaj cukru pudru, zagęstnika do śmietany, cukru waniliowego, trochę wanilii z laski (doda to bardziej intensywnego zapachu i smaku) Wszystko ubij na puszysty krem mikserem.
2. Żółtka z jajek rozmieszaj i dodawaj po trochu do kremu cały czas miksując.
Polewa czekoladowa z lukrem:
1. W rondelku zagotuj wodę, na wierz nałóż miseczkę i wrzuć do niej pokruszone dwie tabliczki mlecznej czekolady.
2. Mieszając rozpuść całą czekoladę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Wabi, czyli wanilia, biszkopt i czekolada
1. Upieczony biszkopt przetnij wzdłuż na trzy jednakowej grubości warstwy.
2. Pierwszą warstwę biszkopta ułóż na talerzu, nałóż krem waniliowy, przykryj drugą warstwą, znowu nałóż krem i przykryj trzecią warstwą biszkopta.
3. Górę polej rozpuszczoną czekoladą, a z lukru zrób dekorację.
0 komentarze:
Prześlij komentarz