sobota, maja 05, 2012 ilość komentarzy
przepis na okrągłą blachę 26 cm 
czas przygotowania: 90 minut 
"Dobra szarlotka nie jest zła..." To słowa mojego męża :) 
Uwielbiamy szarlotkę na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki:
- 2 jajka,
- 500 g mąki,
- 250 g szklanka cukru pudru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 kg jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g cukru pudru, wbij 2 jajka, kostkę masła i 2 łyżki śmietany.
2. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. 1/4 ciasta wsadź na 30 minut do zamrażarki.
3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Jeśli jabłka są kwaskowate dodaj 2-3 łyżki cukru, a następnie dodaj łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem pokryj cały dół i krawędzie na wysokość około 2 cm.
5. Przestudzone jabłka rozłóż równomiernie na ciasto, a na górę zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz ciasto około 45 minut.
7. Szarlotkę na kruchym cieście możesz podać na ciepło z gałką lodów.

0 komentarze:

Prześlij komentarz