czas przygotowania: 20 minut + marynowanie
Proste, szybkie i pyszne.
Uwielbiam kurczaka.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- 50 ml oliwy,
- sól, pieprz czarny,
- mielona papryka słodka,
- mielona papryka ostra,
- pieprz cayenne,
- pieprz ziołowy,
- 1 jajko,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka potłucz tłuczkiem na grubość około 5-6 mm.
2. W szklance wymieszaj oliwę z mieloną papryką, pieprzem cayenne, pieprzem ziołowym, wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i zwykłym czarnym pieprzem (ilość każdego pieprzu według uznania).
3. Filety natrzyj mieszanką i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
4. Na talerzu rozbij jajko, posól i popieprz je odrobinę. Filet z kurczaka najpierw wsadź do jajka, a następnie obtocz w bułce tartej.
4. Smaż na rozgrzanej patelni, obracając co minutę. Kotleciki uzyskają wtedy ładny złoty kolor, panierka będzie chrupiąca, a środek soczysty.
5. Filet z kurczaka podawaj np. z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i czerwonymi buraczkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz