- podwójny filet z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml oliwy,
- zioła prowansalskie,
- mielona papryka słodka,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- sól, pieprz,
- curry,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka potłucz tłuczkiem na grubość około 5-6 mm.
2. W szklance wymieszaj oliwę z ziołami, mieloną papryką i łyżką świeżego koperku. Wgnieć 2 ząbki czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Filety natrzyj mieszanką i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
4. Kurczaka smaż na rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę co minutę.
5. Filet z kurczaka podawaj np. z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i czerwonymi buraczkami i ogórkiem konserwowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz