poniedziałek, października 01, 2012 ilość komentarzy 14
przepis na 5 porcji
czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

Kurczaki w cieście naleśnikowym...dzisiejszy obiadek...można zrobić na łagodno, jak również na pikantno. Do ciasta można dodać wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy :) Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno
Ja je uwielbiam :)


Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- 220 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- curry,
- słodka i ostra mielona czerwona papryka,
- 2 jaja,
- pieprz cayenne,
- 400 ml oleju.

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokrój w paski o grubości około 1,5 cm i długości około 5 cm, przypraw solą, pieprze i odrobiną curry, dodaj oliwy i odstaw najlepiej na całą noc lub minimum na 2 godziny.

2. W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste, jednolite ciasto naleśnikowe. Połowę ciasta przelej do osobnej miski, dodaj słodką i ostrą, mieloną czerwoną paprykę i pieprz cayenne, w zależności jak bardzo ciasto ma być pikantne.
3. Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go, następnie zamocz pojedynczo kawałki kurczaka w cieście i wrzucaj na głęboki olej i smaż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Najlepiej najlepiej usmażyć jedne kurczaki np. łagodne, wymienić olej na świeży i smażyć pikantne.
4. Kurczak w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami i dipami.

14 komentarze:

  1. robię podobnie, czasem dodaje do ciasta wiórki kokosowe, a czasem przyprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. długo się to robi ale jest bardzo pyszne :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, danie czasochłonne ale jakie pyszne :)

      Usuń
  3. swietne ! ja zamiast tych wszystkich przypraw dorzucilam tylko przyprawe kebab-gyros . i tez bylo pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł, zrobię tak następnym razem :)

      Usuń
  4. Mąż właśnie to danie przygotowuje i nie jest takie czasochłonne:), pyszne bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakuje :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. A czy kurczaka wcześniej trzeba podsmażyć, czy się po prostu usmaży wraz z ciastem na oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie podsmażam go wcześniej, maczam surowego w cieście naleśnikowym i na głęboki olej. Kiedy ciasto jest kolory złoto-brązowego wyciągam. Nigdy nie zdarzyło mi się aby kurczak w środku był surowy :)

      Usuń
  6. Jak kurczaka pokroisz w dosc cienkie paski.. Musi dojsc .

    OdpowiedzUsuń
  7. super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. napaliłam się bo piszecie że dobre, a jest niesmaczne :( żałuje że się za to wzięłam szkoda mi składników :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jakie lubisz smaki. Nie wszystkim wszystko smakuje. Ja serwuję to danie mojej rodzinie, znajomym i są zadowoleni. Kurczaka można przygotowywać z różnymi ulubionymi przyprawami, z dodatkiem przeróżnych dipów. Trudno mi powiedzieć dlaczego Twoje kurczaki były niesmaczne.
      Pozdrawiam Marzena

      Usuń