środa, października 17, 2012 ilość komentarzy
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 2 godziny 30 minut + 1 godzina chłodzenia

Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, mój dzisiejszy pomysł na obiad. Prosty, smaczny i syty. Mój mąż uwielbia to danie. 
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- olej,
- sól,
- 150 ml wody,
- pieprz czarny i biały,
- słodka mielona czerwona papryka,
- ostra mielona czerwona papryka,
- oregano,
- papryczka chili,
- 5 dużych pomidorów,
- pietruszka świeża lub bazylia,
- 400 g ryżu.

Sposób przygotowania:
1. Szynkę wieprzową pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, dodaj paprykę mieloną słodką i ostrą, wszystko polej olejem, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
2. Cebulę, paprykę czerwoną i żółtą pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu i wyciśnij 4 ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i smaż około 15 minut.
3. Pomidory obierz ze skórki i zmiksuj blenderem dodają sól do smaku. Następnie dodaj je do papryki i duś około 20 minut, aż odparuje nadmiar wody.
4. Mięso wrzuć na rozgrzany olej na osobną patelnie, podsmażaj około 6 minut, wlej wody i duś około półtorej godziny.
5. Kiedy mięso będzie miękkie wymieszaj je z sosem pomidorowym, wymieszaj i dopraw do smaku. Wszystko razem duś 15 minut.
6. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ja do gotującej się wody wrzucam kostkę rosołową.
7. Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym podawaj z ryżemu lub kaszą, możesz udekorować przed podaniem świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

1 komentarze: