wtorek, października 09, 2012 ilość komentarzy
przepis na 14 sztuk
czas przygotowania: 30 minut

Mini tarty z mozzarellą i pomidorami...uwielbiam je. Są szybkie do zrobienia, a jakie pyszne. Smakują na zimno i na ciepło. 
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 2 średniej wielkości pomidory 
- mozzarella,
- świeża bazylia do dekoracji lub pietruszka
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- żółtko z jajka.


Sposób przygotowania:
1. Z ciasta francuskiego wytnij krążki, za pomocą szklanki, natnij tylko nie na wylot, w odległości około 1 cm od brzegu, by po upieczeniu utworzył się rant. Ja robię to mniejszą szklanką :)
2. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem. 
3. Ciasto francuskie posyp wymieszanym oregano z ziołami prowansalskimi.
W środku ułóż obranego ze skórki pomidora i kawałek mozzarelli. Na wierzchu możesz położyć połówkę koktajlowego żółtego pomidorka.

4. Wstaw do piekarnika 200°C na około 15-20 minut.
5. Po wyciągnięciu ułóż mini tarty z mozzarellą i pomidorem na talerzu, posyp pieprzem i udekoruj np. świeżą bazylią lub pietruszką. Podawaj na ciepło lub zimno.


0 komentarze:

Prześlij komentarz