Banan zielony szybciej dojrzeje, gdy włożysz go do woreczka razem z jabłkiem.
Cebula, aby nie ronić łez podczas jej krojenia, deska i nóż niech będą wilgotne,a ty zagryzaj wykałaczkę.
Cebuli nie kładź blisko jabłek, ponieważ straci ona swój smak.
Cebula...aby usunąć z rąk przykry zapach cebuli, najpierw przetrzyj ręce solą, a później umyj.
Chleb dłużej utrzyma swoją świeżość, gdy napoczęty bochenek zawiniesz zwilżonym papierem pergaminowym lub wsadzisz do papierowej torebki.
Chrupiąca skórka na kurczaku...aby ją uzyskać należy tuż przed zakończeniem pieczenia nasmarować kurczaka roztopionym tłuszczem lub kilkoma łyżkami zimnej wody.
Cukier...sprawia, że smak zupy pomidorowej jest subtelniejszy.
Cukier skarmelizujesz szybciej, gdy przed ogrzaniem go dodasz odrobinę soku z cytryny lub octu.
Cytrusy odświeżysz, gdy wsadzisz je na 30 minut do ciepłej wody.
Czerstwe pieczywo...nie wyrzuca go, zetrzyj na drobnej tarce i masz własną bułkę tartą do panierki.
Jabłko nie ściemnieje po obraniu, gdy od razu skropisz je sokiem z cytryny.
Jabłko przekrojone na pół i wsadzone do lodówki, niweluje nieprzyjemne zapachy.
Kasza manna wsypana na wrzątek zbije się w grudki, żeby tego uniknąć, przed ugotowaniem jej opłucz ją w zimnej wodzie.
Kawa, utrzyma dłużej swój świeży zapach, gdy będziesz przechowywać ją w lodówce.
Kawałki czekolady i bakalii toną Ci w cieście, obtocz je wcześniej w mące, a pozostaną tam gdzie Ty tego chcesz.
Kluski domowej roboty będą bardziej puszyste, gdy do ciasta dodasz gazowanej wody.
Krokiety ziemniaczane rozpadają się podczas pieczenia, wstaw je na 15 minut do zamrażarki, a po wyciągnięciu piecz.
Kurczaka, którego już przyrządziłeś, nie należy trzymać w lodówce dłużej niż 2 dni.
Listek świeżego lubczyku...roztarty poprawi smak każdej mdłej zupy.
Makaron ugotuje się szybko i równomiernie, gdy posolisz wodę dopiero w momencie jej wrzenia.
Makaron po ugotowaniu nie będzie się kleił, gdy podczas gotowania dodasz łyżkę oleju.
Makaron ugotowany jest "al dente", gdy w przełamanym na pół makaronie, znika w środku biały i suchy ślad i wtedy dodamy szklankę zimnej wody, aby makaron nam się nie rozgotował.
Makaronu na spaghetti nigdy nie odcedzamy, należy wyjmować go z wody za pomocą widelca prosto na talerz.
Masło o temperaturze pokojowej najlepiej nadaje się do wypieków.
Mleko, aby nie przypalić go podczas gotowania, dodaj do garnka kilka kropelek zimnej wody.
Mleko podczas gotowanie nie "ucieknie" nam, jeśli wcześniej posmarujemy ścianki garnka nad powierzchnią mleka masłem.
Ogórki w pobliżu pomidorów żółkną.
Owoce w kompocie nie rozpadną się, gdy wsadzisz do wody skórkę z cytryny.
Palenie w przełyku po zjedzeniu np. papryczki chili, zniweluje zjedzenie kromki chleba. Nigdy nie popijaj zimną wodą.
Przesolona zupa, nie musi trafić do kosza, wystarczy, że podczas jej gotowania dodasz surowego ziemniaka.
Przypalone danie...nic straconego, przełóż je do czystego naczynia, dodając odrobinę wody i szczyptę pieprzu.
Przypalony wierzch ciasta...nic się nie stało, ostrożnie zetrzyj przypaloną warstwę, a ciasto polej polewą, goście na pewno się nie zorientują.
Przystawkę zawsze podajemy przed zupą.
Rybne dania zawsze podaje się przed mięsnymi.
Sałata i zioła gdy są zwiędłe, nie muszą trafić do kosza, odzyskają swoją jędrność, gdy wsadzisz je na chwilę do zimnej wody.
Serów nie podaje się na przystawkę przed zupą.
Soda oczyszczona dodana do potrawy spowoduje, że twarde rzeczy ugotują się szybciej.
Sól kuchenna doda smaku pomarańczą.
Sól kuchenne powoduje, że jabłka podczas gotowania staną się miękkie.
Sól kuchenna podniesie czekoladowy smak, podczas robienia kremów i tortów.
Szczypiorek i dymkę tnij nożyczkami bezpośrednio do potrawy, zachowasz wtedy ich kształt i cenne witaminy zawarte w soku.
Świeżego ogórka zawsze obieraj od strony jasnej do ciemnej, unikniesz w ten sposób gorzkiego smaku.
Tłuszcz na patelni często pryska, aby tego uniknąć posyp patelnię odrobina soli.
Ubijanie śmietany...aby zrobić to szybko wystarczy, że dodasz szczyptę cukru pudru.
Ubita pijana z białka pozostanie dłużej sztywna, gdy podczas ubijania dodasz kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego.
Warzywa posól dopiero wtedy, gdy są już prawie miękkie.
Ziemniaki będą smaczniejsze, gdy do gotującej się wody wrzucisz trochę czosnku.
Ziemniaki stare ciemnieją podczas gotowania, unikniesz tego dodając do gotującej się wody pół szklanki mleka.
Ziemniaki zwiędnięte mogą odzyskać swoją dawną jędrność, wystarczy, że przed obraniem wsadzisz je na pół godziny go zimnej wody.