sobota, lutego 14, 2015 ilość komentarzy
Ilość : 2 porcje
Czas przygotowania: 80 minut + chłodzenie
Ilość kalorii w 1 porcji: 1354 kcal
Koszt dania: 32,70 zł

Bardzo lubię makaron pod każdą postacią. Dzisiejsza propozycja na obiad to pappardelle z mięsem i bazylią. Pyszny makaron al dente z soczystym mięsem i świeżym pesto z bazylii własnej roboty.

Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle,
- 500 g szynki wieprzowe,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek z papryczką chili,
- 2 średnie cebule,
- 150 ml jogurtu naturalnego.

Pesto z bazylii:
- pęczek świeżej bazylii (1 doniczka),
- 2 małe ząbki czosnku, 
- 4 sztuki orzechów włoskich,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, 
- 15 g parmezanu.

Przepis na pesto z bazylii:
1. Wszystkie liście bazylii opłukać i wrzucić do miski.
2. Do bazylii dodać 2 ząbki czosnku, 3 łyżki orzechów włoskich, 120 ml oliwy, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę, następnie dodać 15 g parmezanu i doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, łyżeczkę soli, świeżo mielony czarny pieprz oraz 3 łyżeczki pikantnej oliwy. Wszystko dokładnie wmieszać i odstawić na około 2-3 h do lodówki.
2. Mięso podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę 2 średnie cebule i podlać 50 ml przegotowanej wody.
3. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać 90 g domowego pesto z bazylii, 150 ml naturalnego jogurtu. Pozostawić na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente.
5. Na talerzu ułożyć porcję makaronu, ułożyć kawałki mięso i polać sosem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz