Najlepsze kawałki na pieczeń:




W jakich temperaturach piec mięso:


Kilka rad i porad:
1. Mięso na pieczeń nie powinno ważyć mniej niż 1 kg, ponieważ mięso kurczy się podczas pieczenia.
2. Mięso będzie lepsze, gdy zamarynowane wstawisz od lodówki na całą noc. Drób wystarczy marynować około 2 godzin.
3. Mięso przed włożeniem do piekarnika, obsmaż delikatnie na patelni. Podczas pieczenia unikniesz wyciekania soku z mięsa. 
4. Aby sprawdzić, czy mięso jest już upieczone wbij w nie specjalny termometr. Pieczeń jest gotowa gdy temperatura w środku wynosi około 65°C, schab, jagnięcina, natomiast 80°C w przypadku drobiu.
5. Podczas pieczenia polewaj mięso bulionem i powstałym sosem z pieczeni, nie będzie wtedy suche.
6. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika odstaw je na 15 minut, dzięki temu równo rozłożą się soki w pieczeni, co korzystnie wpływa na smak i soczystość.