czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Kurczaki w cieście naleśnikowym...dzisiejszy obiadek...można zrobić na łagodno, jak również na pikantno. Do ciasta można dodać wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy :) Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno
Ja je uwielbiam :)
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- 220 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- curry,
- słodka i ostra mielona czerwona papryka,
- 2 jaja,
- pieprz cayenne,
- 400 ml oleju.
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokrój w paski o grubości około 1,5 cm i długości około 5 cm, przypraw solą, pieprze i odrobiną curry, dodaj oliwy i odstaw najlepiej na całą noc lub minimum na 2 godziny.
2. W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste, jednolite ciasto naleśnikowe. Połowę ciasta przelej do osobnej miski i dodaj słodką i ostrą, mieloną czerwoną paprykę i pieprz cayenne, w zależności jak bardzo ciasto ma być pikantne. Nie jest to konieczna. Ja tak robię ponieważ przygotowuję dwie wersje, łagodną i pikantną.
3. Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go, następnie zamocz pojedynczo kawałki kurczaka w cieście i wrzucaj na głęboki olej i smaż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Najlepiej najlepiej usmażyć jedne kurczaki np. łagodne, wymienić olej na świeży i smażyć pikantne.
4. Kurczak w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami i dipami.
fajny pomysł, pysznie
OdpowiedzUsuńrobię podobnie, czasem dodaje do ciasta wiórki kokosowe, a czasem przyprawy:)
OdpowiedzUsuńdługo się to robi ale jest bardzo pyszne :}
OdpowiedzUsuńZgadza się, danie czasochłonne ale jakie pyszne :)
Usuńswietne ! ja zamiast tych wszystkich przypraw dorzucilam tylko przyprawe kebab-gyros . i tez bylo pyszne :))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, zrobię tak następnym razem :)
UsuńMąż właśnie to danie przygotowuje i nie jest takie czasochłonne:), pyszne bardzo
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakuje :)
UsuńPozdrawiam
A czy kurczaka wcześniej trzeba podsmażyć, czy się po prostu usmaży wraz z ciastem na oleju?
OdpowiedzUsuńJa nie podsmażam go wcześniej, maczam surowego w cieście naleśnikowym i na głęboki olej. Kiedy ciasto jest kolory złoto-brązowego wyciągam. Nigdy nie zdarzyło mi się aby kurczak w środku był surowy :)
UsuńJak kurczaka pokroisz w dosc cienkie paski.. Musi dojsc .
OdpowiedzUsuńsuper pyszne :)
OdpowiedzUsuńnapaliłam się bo piszecie że dobre, a jest niesmaczne :( żałuje że się za to wzięłam szkoda mi składników :((
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego jakie lubisz smaki. Nie wszystkim wszystko smakuje. Ja serwuję to danie mojej rodzinie, znajomym i są zadowoleni. Kurczaka można przygotowywać z różnymi ulubionymi przyprawami, z dodatkiem przeróżnych dipów. Trudno mi powiedzieć dlaczego Twoje kurczaki były niesmaczne.
UsuńPozdrawiam Marzena
dlaczego połowę ciasta należy odlać?
OdpowiedzUsuńNie trzeba odlewać, ja tak robię ponieważ przygotowuję dwie wersje, łagodną i pikantną. Do tej drugiej odlanej dosypuję pikantne przyprawy tj, np. chili. Mój mąż lubi dobrze przyprawione kurczaki :)
UsuńZrobiłam, nakarmiłam siebie i mojego Ukochanego - PYSZNOŚCI! Świetny przepis. Też bałam się, że się nie usmażą, ale jeśli olej jest odpowiednio ciepły, to nie ma takiej możliwości :) było pyszne :D
OdpowiedzUsuń