poniedziałek, października 01, 2012 ilość komentarzy 17
przepis na 5 porcji
czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

Kurczaki w cieście naleśnikowym...dzisiejszy obiadek...można zrobić na łagodno, jak również na pikantno. Do ciasta można dodać wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy :) Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno
Ja je uwielbiam :)


Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- 220 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- curry,
- słodka i ostra mielona czerwona papryka,
- 2 jaja,
- pieprz cayenne,
- 400 ml oleju.

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokrój w paski o grubości około 1,5 cm i długości około 5 cm, przypraw solą, pieprze i odrobiną curry, dodaj oliwy i odstaw najlepiej na całą noc lub minimum na 2 godziny.

2. W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste, jednolite ciasto naleśnikowe. Połowę ciasta przelej do osobnej miski i dodaj słodką i ostrą, mieloną czerwoną paprykę i pieprz cayenne, w zależności jak bardzo ciasto ma być pikantne. Nie jest to konieczna. Ja tak robię ponieważ przygotowuję dwie wersje, łagodną i pikantną.
3. Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go, następnie zamocz pojedynczo kawałki kurczaka w cieście i wrzucaj na głęboki olej i smaż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Najlepiej najlepiej usmażyć jedne kurczaki np. łagodne, wymienić olej na świeży i smażyć pikantne.
4. Kurczak w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami i dipami.

17 komentarze:

  1. robię podobnie, czasem dodaje do ciasta wiórki kokosowe, a czasem przyprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. długo się to robi ale jest bardzo pyszne :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, danie czasochłonne ale jakie pyszne :)

      Usuń
  3. swietne ! ja zamiast tych wszystkich przypraw dorzucilam tylko przyprawe kebab-gyros . i tez bylo pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąż właśnie to danie przygotowuje i nie jest takie czasochłonne:), pyszne bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy kurczaka wcześniej trzeba podsmażyć, czy się po prostu usmaży wraz z ciastem na oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie podsmażam go wcześniej, maczam surowego w cieście naleśnikowym i na głęboki olej. Kiedy ciasto jest kolory złoto-brązowego wyciągam. Nigdy nie zdarzyło mi się aby kurczak w środku był surowy :)

      Usuń
  6. Jak kurczaka pokroisz w dosc cienkie paski.. Musi dojsc .

    OdpowiedzUsuń
  7. super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. napaliłam się bo piszecie że dobre, a jest niesmaczne :( żałuje że się za to wzięłam szkoda mi składników :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jakie lubisz smaki. Nie wszystkim wszystko smakuje. Ja serwuję to danie mojej rodzinie, znajomym i są zadowoleni. Kurczaka można przygotowywać z różnymi ulubionymi przyprawami, z dodatkiem przeróżnych dipów. Trudno mi powiedzieć dlaczego Twoje kurczaki były niesmaczne.
      Pozdrawiam Marzena

      Usuń
  9. dlaczego połowę ciasta należy odlać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba odlewać, ja tak robię ponieważ przygotowuję dwie wersje, łagodną i pikantną. Do tej drugiej odlanej dosypuję pikantne przyprawy tj, np. chili. Mój mąż lubi dobrze przyprawione kurczaki :)

      Usuń
  10. Zrobiłam, nakarmiłam siebie i mojego Ukochanego - PYSZNOŚCI! Świetny przepis. Też bałam się, że się nie usmażą, ale jeśli olej jest odpowiednio ciepły, to nie ma takiej możliwości :) było pyszne :D

    OdpowiedzUsuń