czas przygotowania: 40 minut
1 porcja 130 kcal
Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli,
- 100 pomidorów koktajlowych,- 3 łyżki oleju,
- 750 g różyczek z kalafiora bądź brokuły,
- 5 ząbków czosnku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- sól,
- 4 cm kawałek imbiru,
- 50 g czerwonej papryki,
- 50 g zielonej papryki,
- świeża kolendra,
- pasta chili,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
1. Zblanszuj różyczki kalafiora lub brokuł.
2. Na patelni do rozgrzanego oleju dodaj imbir, starte ząbki czosnku i pół łyżeczki pasty chili.
3. Podsmaż wszystko przez minutę, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smaż około 7 minut, następnie dodaj pomidory z puszki i duś kolejne 5-6 minut.
4. Czerwoną i zieloną paprykę pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów, dolej odrobinę wody i wszystko smaż około 4 minut.
5. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i razem z kalafiorem wrzuć do sosu.
6. Dopraw wszystko do smaku solą i sokiem z 1/2 cytryny.
7. Zapieczonego kalafiora podawaj na ciepło, posypanego świeżo posiekaną kolendrą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz