przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 25 minut + gotowanie bulionu 80 minut
- bulion,
- serek topiony pieczarkowy lub kremowy,
- 250 ml słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
- 1/2 kostki masła,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- pietruszka,
- mąka pszenna,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. 0,5 kg pieczarek i cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i duś około 6 minut.
2. Pozostałą część pieczarek wrzuć do blendera i zmiksuj w jednolitą masę ze śmietaną, serkiem topionym, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Masę wlej na patelnię do duszących się pieczarek z cebulką i wszystko razem duś jeszcze około 10 minut.
4. Osobno ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
5. Na rondelku rozpuść 1/2 kostkę masła, cały czas mieszając dodaj 3-4 łyżki mąki pszennej. Wlej do bulionu, cały czas mieszając.
5. Do bulionu wlej zawartość patelni, ugotowane ziemniaki, zamieszaj, przypraw do smaku i po 2-3 minutach zdejmij z ognia.
6. Po wlaniu zupy pieczarkowej na talerz możesz przyozdobić ją świeżą pietruszką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz