wtorek, lutego 28, 2012 ilość komentarzy

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 25 minut + mrożenie
                                                                        
Składniki:
- 6 bananów
- 400 ml jogurtu bałkańskiego,
- 100 ml śmietany 36%,
- 80 g cukru pudru,
- 80 g miodu,
- listki świeżej mięty (do dekoracji),
- owoce np. wiśnie, jagody, maliny ( w zależności kto co lubi).


Sposób przygotowania:
1. Dwa banany zmiksuj z 400 ml jogurtu, 100 ml śmietany i 80 g cukru pudru.
2. Jednolitą masę wstaw do zamrażarki na kilka godzin (aż powstaną lody).
3. Pozostałe banany dokładnie umyj i bez obierania ze skórki, każdy przekrój wzdłuż na pół.
4. Przekrojone banany ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej miodem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° C około 10 minut.
5. Na talerzu ułóż dwie połówki banana, obok nałóż gałkę wcześniej przygotowanych lodów.Banany pieczone w miodzie udekoruj listkami świeżej mięty oraz ulubionymi owocami. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz