środa, marca 28, 2012 ilość komentarzy 2

przepis na 2 porcje

czas przygotowania: 15 minut + marynowanie + 60 minut pieczenie
1 porcja 420 kcal

Wieprzowina w gruszce, to połączenia słodkości gruszek z pikantnością chilli.  Całego smaku dopełnia białe wino i rozmaryn. Wyśmienity obiadek.
 
Składniki:
- 3 średniej wielkości gruszki,
- 6 kawałków schabu wieprzowego,
- 1 szklanka białego wina,
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 malutka papryczka chili (chyba że lubisz bardzo pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 4 łyżki oleju,
- 100 ml buliony warzywnego (z 1/4 kostki).


Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj sól z pieprzem i rozmarynem. Natrzyj mięso przyprawami i odstaw do lodówki na 40 minut.
2. Z gruszek usuń pestki, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w małe kawałki. Do gruszek dodaj bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Pamiętaj aby po pokrojeniu papryczki od razu umyć ręce.  
3. Wieprzowinę obsmaż delikatnie na patelni po około 2 minuty z każdej strony, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200°C. Po 10 minutach podlej mięso bulionem wymieszanym z białym winem i piecz jeszcze przez 60 minut.
4. Na 20 minut przed końcem pieczenia na mięso poukładaj gruszki z papryczką chili.
5. Na talerzu ułóż kawałek wieprzowiny a na górze umieść gruszki polane aromatycznym sosem. Wieprzowina w gruszce pasuje na każdą okazję. 

2 komentarze:

  1. Świetny sposób na rodzinny niedzielny obiad! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci się podoba. Jak przyrządzisz to daj znać jak smakowała Tobie i najbliższym.
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń