niedziela, marca 25, 2012 ilość komentarzy 3
przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka na grilla świetnie pasuje do grillowanych kiełbasek, czy boczku. Mój mąż dołożył do niej grzanki czosnkowe, które świetnie uzupełniły smak sałatki. Wyszła wyśmienita, smakowała wszystkim :)
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty lollo,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 2 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 cebule dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 4 kromki chleba tostowego.

Sposób przygotowania:
1. Pomidory i paprykę sparz, a następnie obierz ze skórki.
2. Sałatę umyj, osusz i potargaj do półmiska, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, rzodkiewkę, zielony ogórek, cebulę dymkę.
3. Do małej miseczki wlej oliwę, dodaj posiekany koperek i wygniecione ząbki czosnku.
4. Oliwę z czosnkiem wlej na patelnię.
5. Kromki chleba tostowego pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oliwie, aż uzyskają złocisty kolor i będą chrupiące.
6. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą i dopraw sałatkę ulubionymi ziołami.
7. Grzanki wrzuć do sałatki przed samym podaniem, aby nie rozmiękły.


3 komentarze:

  1. Rzeczywiście sałatka wyszła przepyszna, wszystkim bardzo smakowała... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Poleciliśmy Twój przepis na naszym fanpage. Prosimy o więcej przepisów na świetne sałatki :)

    OdpowiedzUsuń