sobota, stycznia 03, 2015 ilość komentarzy
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 100  minut
Ilość kalorii w 1 porcji: 736 kcal
Koszt 1 porcji: 25,77 zł
Zupa węgierski kociołek, zwana również zupą gulaszową, to delikatne, kruche mięso wołowe duszone na wolnym ogniu z warzywami, podawane na ostro.

Składniki:
- 400 g mięsa wołowego na gulasz, 
- 3 łyżki oleju, 
- 400 ml bulionu warzywnego, 
- 1 łyżka mąki pszennej, 
- 3 średniej wielkości cebule, 
- 3 ząbki czosnku, 
- 1 puszka pomidorów bez skóry, 
- 4 duże ziemniaki, 
- 1 czerwona papryka, 
- 1 żółta papryka, 
- 1 zielona papryka, 
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 
- sól,
- czarny mielony pieprz, 
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki,
- 1 malutka papryczka chili.

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki mielonej ostrej papryki, 1 łyżkę słodkiej, szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, 3 łyżki oleju. Wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Przyprawione mięso oprószyć 1 łyżką mąki pszennej i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 4 minuty, następnie zalać 400 ml warzywnego bulionu i dusić około 45 minut.
3. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a papryki w dowolnej wielkości paski.
4. Po 45 minutach duszenia mięsa wrzucić wszystkie warzywa, wymieszać i dusić kolejne 25 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Po 15 minutach dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku i bardzo drobną posiekaną papryczkę chili (ilość według uznania).
6. Przyprawić kociołek solą i pieprzem według własnego smaku pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i podawać na gorąco.

0 komentarze:

Prześlij komentarz