poniedziałek, maja 19, 2014 ilość komentarzy
Czas przygotowywanie: 100 minut
Ilość: 18  porcji
Ilość kalorii w 1 porcji: 245 kcal
Koszt ciasta: 12,06  zł
Waniliowy budyń z delikatnymi wiórkami kokosowymi na kruchym cieście.
Zainspirowana...

Składniki:
- 1 kostka margaryny do pieczenia (250 g),
- 300 g białego cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 650 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 20 g wiórek kokosowych. 


Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić 2 jajka, 125 g białego cukru, szczyptą soli, 125 g posiekanej margaryny do pieczenia, 180 g mąki pszennej oraz 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.
2. Dwa opakowania budyniu waniliowego rozmieszać w 650 ml mleka, dodać 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) , kiedy zgęstnieje odstawić do przestygnięcia. W rondelku rozpuścić 125 g margaryny do pieczenia i odstawić do wystygnięcia.
3. W osobnej misce ubić 2 białka ze 125 g białego cukru. Kiedy białko będzie ubite dodać 2 żółtka, rozpuszczoną margarynę i 20 g wiórków kokosowych.
4. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto, następnie budyń i masę kokosową.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC i piec ciasto około 50-60 minut.
6. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstawić je do całkowitego wystygnięcia.




1 komentarze: