środa, maja 07, 2014 ilość komentarzy
Ilość : 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość kalorii w 1 porcji: 866 kcal
Koszt dania: 30,63 zł
Długie nitki makaronu z sosem pomidorowym ze świeżą bazylią i mięsem mielonym.

Składniki:
- 500 g makaronu do spaghetti,
- 600 g łopatki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 10 listków świeżej bazylii,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 4 pomidory,
- 3 łyżeczki parmezanu.


Sposób przygotowania:
1. Mięso zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć mięso, kiedy się zarumieni wrzucić pokrojone w drobną kostkę 2 cebule. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na ogniu, aż mięso będzie miękkie.
2. Pomidory obrać ze skórki, wrzucić 3 ząbki czosnku, 6 lisków świeżej bazylii, 2 łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko razem zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Sos pomidorowy dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. W osobnym garnku zagotować w osolonej wodzie makaron wg przepisu na opakowaniu.
5. Makaron odcedzić nałożyć na talerz, polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować świeżym liściem bazylii.

0 komentarze:

Prześlij komentarz