środa, kwietnia 30, 2014 ilość komentarzy
Czas przygotowywanie: 70 minut
Ilość:  16 porcji
Ilość kalorii w 1 porcji: 175 kcal
Koszt ciasta: 15,47 zł
Słodkie i soczyste gruszki z kruchym ciastem, zapieczone pod cukrem trzcinowym.
Zainspirowana...

Składniki:
- 150 g margaryny do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii,
- 3 gruszki,
- ½ cytryny,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.


Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić 150 g margaryny do pieczenia i 150 g cukru białego. Ucieramy mikserem, następnie dodajemy pojedynczo 3 jajka (kiedy zmiksujemy jedno dodajemy kolejne).
2. W osobnej misce mieszamy 170 g mąki pszennej z 1 łyżką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego, miąższ z 1 laski wanilii i dodajemy po łyżce do utartej margaryny, cały czas miksując.
3. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, oprószamy łyżką mąki i przekładamy ciasto, wyrównując wierzch.
4. Gruszki myjemy, obieramy cienko ze skóry, przekrajmy na pół i usuwamy gniazda. Każdą gruszkę nacinamy w poprzek, ale nie przecinając jej do końca.
5. Z ½ cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim gruszki.
6. Gruszki układamy na ciasto czubkiem do wewnątrz. Całość posypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy ciasto około 45 minut.
8. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia, następnie wyciągamy z formy i kroimy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz