czwartek, kwietnia 24, 2014 ilość komentarzy
Ilość : 16 kawałków
Czas przygotowywania: 110 minut
Ilość kalorii w 1 kawałku: 298 kcal
Koszt ciasta: 25,33 zł
Słodkie i soczyste owoce zatopione w puszystym cieście o smaku kakaowym.
Zainspirowana...

Składniki:

- 1 mango,
- 1 jabłko,
- 2 kiwi,
- 200 g margaryny, 
- 220 g suszonej żurawiny,
- 180 g cukru trzcinowego,
- 350 g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka sody, 
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 3 łyżki kakao gorzkie,
- 2 łyżki cukru pudru, 
- 4 jajka, 
- szczypta soli. 

Sposób przygotowania:
1. 200 g margaryny rozpuścić w rondelku, odstawić do wystygnięcia.
2. Wszystkie owoce obrać, pokroić w większa kostkę, wrzucić do miski razem z 220 g suszonej żurawiny i oprószyć 1 łyżką maki pszennej.
3. Do osobnej miski wsypać 180 g cukru trzcinowego, wbić 4 jajka i ubić na puch.
4. 350 g mąki pszennej wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, sody, cynamonu, szczyptą soli i 3 łyżkami kakao. Wszystko razem mieszamy.
5. Wymieszaną mąkę dodawać stopniowo do ubitych jajek cały czas miksując, wlać rozpuszczoną margarynę, dokładnie wymieszać łyżką, następnie wsypać pokrojone i wymieszane wcześniej owoce.
6. Ciasto przełożyć do formy (15 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić z wierzchu tak, aby owoce nie wystawały (mogą się spalić).
7. Włożyć ciasto do piekarnika 180ºC na 70 minut.
8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz