Ilość: 120 ml
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość kalorii w 50 ml:
552 kcal
Koszt pesto: 13,15 zł
Świeża, aromatyczna bazylia, w połączeniu z czosnkiem i orzechami włoskimi.Składniki:
- pęczek świeżej bazylii (1 doniczka),
- 2 małe ząbki czosnku,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 15 g parmezanu.Sposób przygotowania:
1. Wszystkie liście bazylii opłukać i wrzucić do miski.
2. Do bazylii dodać 2 ząbki czosnku, 3 łyżki orzechów włoskich,
120 ml oliwy, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą
masę, następnie dodać 15 g parmezanu i doprawić ewentualnie do smaku solą i
pieprzem.
4. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoiczka i
przechowywać hermetycznie zamknięte w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz