poniedziałek, kwietnia 28, 2014 ilość komentarzy
Ilość: 120 ml  
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość kalorii w 50 ml:  552 kcal
Koszt pesto: 13,15 zł
Świeża, aromatyczna bazylia, w połączeniu z czosnkiem i orzechami włoskimi.

Składniki:
- pęczek świeżej bazylii (1 doniczka), 
- 2 małe ząbki czosnku,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, 
- 15 g parmezanu.

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie liście bazylii opłukać i wrzucić do miski.
2. Do bazylii dodać 2 ząbki czosnku, 3 łyżki orzechów włoskich, 120 ml oliwy, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę, następnie dodać 15 g parmezanu i doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
4. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoiczka i przechowywać hermetycznie zamknięte w lodówce.


0 komentarze:

Prześlij komentarz