piątek, kwietnia 11, 2014 ilość komentarzy
Czas przygotowywanie: 90 minut
Ilość porcji: 12
Ilość kalorii w 1 porcji: 284 kcal
Koszt ciasta:  16,36 zł


Lekki i puszysty biszkopt połączony z  soczystymi jabłkami, żurawiną i delikatną pianka.

Składniki:

- 3 jajka,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 50 g mąki pszennej,
- 120 g suszonej żurawiny,
- 250 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 750 g jabłek,
- 250 g śmietany kremówki.


Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej ubić 3 jajka ze 100 cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i studzić cały czas ubijając.
2. Do miski wsypać 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką i dodawać porcjami do masy jajecznej, stale mieszając.
3. Ciasto przełożyć na tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika 225ºC na około 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Jabłka obrać i pokroić na dowolnej wielkości kawałki, włożyć do garnka, wsypać 150 g cukru i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż cukier się skarmelizuje, następnie wlać 500 ml soku jabłkowego i cały czas mieszając rozpuścić karmel i gotować jeszcze około 5 minut.
5. W 6 łyżkach zimnej wody rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, gdy spęcznieje dodać ją do jabłek, wymieszać aby cała się rozpuściła. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i delikatnego stężenia.
6. Upieczony biszkopt ściągnąć z papieru do pieczenia i przełożyć bezpośrednio do tortownicy i na wierz delikatnie wylać tężejące jabłka. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
7. 250 g śmietany kremówki ubić na sztywno z opakowaniem cukru waniliowego. Sztywną pianę rozprowadzić równo po jabłkach i posypać suszoną żurawiną. Wstawić jeszcze na około 1 godzinę do lodówki.


1 komentarze:

  1. Piękne to ciasto porywam kawałeczek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń