wtorek, stycznia 06, 2015 ilość komentarzy
Ilość porcji: 2 porcji
Czas przygotowania: 60  minut
Ilość kalorii w 1 porcji: 766 kcal
Koszt dania: 23,06  zł

Delikatne i soczyste mięso z indyka duszone ze świeżymi i aromatycznymi warzywami. Wszystko razem tworzy pyszna i idealną kompozycją.

Składniki:
- 300 g filetu z indyka,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 mała cukinia,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 200 g białego ryżu.

Sposób przygotowania:
1. Filet z indyka pokroić w średniej wielkości kawałki, oprószyć solą, czarnym pieprzem, 1 łyżeczką imbiru, 2 łyżeczkami ostrej papryki, 1 łyżeczką słodkiej papryki, dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać i pozostawić najlepiej na całą noc lub minimum na 2-3 godziny w lodówce.
2. 3 kolory papryki, cukinię oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy,dodać cebulę, kiedy się zarumieni wycisnąć 2 ząbki czosnku, dodać pokrojoną paprykę i wlać 1/2 szklanki bulionu.
3. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć mięso.
4. Kiedy papryka będzie miękka dodać drobno pokrojone pomidory, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Do papryki dodać podsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut.
6. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem kostki rosołowej.
7. Na talerz wyłożyć ryż, dodać mięso i przed podaniem udekorować np. świeżą bazylią.


0 komentarze:

Prześlij komentarz