poniedziałek, stycznia 05, 2015 ilość komentarzy
Czas przygotowywanie:  65 minut
Ilość: 24 sztuki
Ilość kalorii w 1 sztuce: 100 kcal
Koszt wszystkich babeczek: 7,76 zł

Babeczki cytrynowo-kokosowe upieczone na jogurcie pięknie pachną, są puszyste i wilgotne w środku. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:
- 280 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 80 g cukru pudru,
- 50 ml oleju,
- 150 ml naturalnego jogurtu,
- 1 i 1/2 cytryny, 
- 60 g wiórków kokosowych,
- 3 krople aromatu cytrynowego. 

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 280 g mąki pszennej, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 60 g wiórków kokosowych. Wszystkie składniki wymieszać.
2. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce (bez białej części, żeby nie była gorzka), a sok wycisnąć, dodać 150 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju, 1 opakowanie cukru waniliowego, wbić 2 jajka i wymieszać.
3. Wymieszane mokre składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką, aż wszystko ze sobą się wymiesza.
4. Foremki sylikonowe wysmarować odrobiną oleju i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC i piec około 30-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (patyczek musi być suchy).
5. Do rondelka wycisnąć sok z ½ cytryny, zagotować cały czas mieszając, wsypać 80 g cukru pudru. Kiedy cukier się rozpuści dodać 3 krople aromatu cytrynowego, wymieszać , zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
6. Babeczki cytrynowo-kokosowe wyciągnąć z foremek, polać lukrem cytrynowym i posypać wiórkami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz