piątek, stycznia 09, 2015 ilość komentarzy
Ilość sztuk: 9
Czas przygotowywania:  15 minut + chłodzenie
Ilość kalorii w 1 sztuce: 131  kcal
Koszt 1 sztuki: 0,92  zł

Porzeczkowa panna cotta, to deser za którym przepadam. Podana z sosem ze świeżych, rosnących we własnym ogródku porzeczek. Dla mnie pychota.
Składniki:
- 60 ml szklanki mleka, 
-330 ml śmietany 30%, 
-3 łyżeczki żelatyny, 
-2 łyżeczki cukru waniliowego, 
-8 kropli olejku waniliowego,
-160 g porzeczek czerwonych,
-kilka owoców do dekoracji,
-kilka listków świeżej mięty do dekoracji,
-75 ml soku z rozmrożonych porzeczek,
-3 łyżeczki cukru. 

Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj mleko ze śmietaną. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 kropli olejku waniliowego, wymieszaj. Kiedy wszystko razem się zagotuje dodaj 3 łyżeczki żelatyny, mieszaj cały czas na małym ogniu, aż cała żelatyna się rozpuści.

2. 130 g czerwonej porzeczki zmiksuj blenderem, następnie wlej do porzeczek śmietanę i wszystko razem wymieszaj.
3. Porzeczkową panna cottę rozlej do silikonowych foremek, wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
4. Sok z rozmrożonych porzeczek zmiksuj z 30 g porzeczek i 3 łyżeczkami cukru.
5. Kiedy panna cotta stężeje delikatnie wyjmij ją z foremek  na talerz, polej sosem i udekoruj kilkoma świeżymi owocami i listkami mięty.


0 komentarze:

Prześlij komentarz