Ilość sztuk: 9
Czas przygotowywania: 15 minut + chłodzenie
Ilość kalorii w 1 sztuce: 131 kcal
Koszt 1 sztuki: 0,92 złCzas przygotowywania: 15 minut + chłodzenie
Ilość kalorii w 1 sztuce: 131 kcal
Porzeczkowa panna cotta, to deser za którym przepadam. Podana z sosem ze świeżych, rosnących we własnym ogródku porzeczek. Dla mnie pychota.
Składniki:
- 60 ml szklanki mleka,
- 60 ml szklanki mleka,
-330 ml śmietany 30%,
-3 łyżeczki żelatyny,
-2 łyżeczki cukru waniliowego,
-8 kropli olejku waniliowego,
-160 g porzeczek czerwonych,
-kilka owoców do dekoracji,
-kilka listków świeżej mięty do dekoracji,
-75 ml soku z rozmrożonych porzeczek,
-3 łyżeczki cukru.
1. W rondelku zagotuj mleko ze śmietaną. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 kropli olejku waniliowego, wymieszaj. Kiedy wszystko razem się zagotuje dodaj 3 łyżeczki żelatyny, mieszaj cały czas na małym ogniu, aż cała żelatyna się rozpuści.
2. 130
g czerwonej porzeczki zmiksuj blenderem, następnie wlej do porzeczek śmietanę i
wszystko razem wymieszaj.
3. Porzeczkową
panna cottę rozlej do silikonowych foremek, wstaw do lodówki na minimum 4
godziny.
4. Sok
z rozmrożonych porzeczek zmiksuj z 30 g porzeczek i 3 łyżeczkami cukru.
5. Kiedy
panna cotta stężeje delikatnie wyjmij ją z foremek na talerz, polej sosem i udekoruj kilkoma
świeżymi owocami i listkami mięty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz