Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
65 minut
Ilość kalorii w 1 porcji: 618 kcal
Koszt 1 porcji: 11,03 zł
Koszt 1 porcji: 11,03 zł
Łazanki z kapustą i grzybami to szybkie i proste danie, które u mnie w domu zawsze się sprawdza. Bardzo lubię smak grzybów połączony z kapustą.
Składniki:
- 450 g kapusty kiszonej,
- 30 g suszonych grzybów,
- 1 cebula, 32 kcal,
- 245 g gotowanego boczku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz,
- 300 g makaronu kokardki,
- 1 łyżeczka oleju.
- sól, pieprz,
- 300 g makaronu kokardki,
- 1 łyżeczka oleju.
Sposób przygotowania:
1. Grzyby
wstawić do letniej wody i moczyć około 15-20 minut. Następnie zagotować, kiedy
delikatnie zmiękną odcedzić (nie wylewać wody,w
której się gotowały) Kapustę wypłukać, wycisnąć i drobno pokroić.
2. Wodę
z grzybów wlać do kapusty, dodać 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i gotować
około aż kapusta zmięknie.
3. Grzyby
drobno pokroić i po 15 minutach gotowania się kapusty dodać je, wymieszać i
gotować kolejne 15 minut.
4. Boczek
i cebule pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na patelni (bez dodawania tłuszczu)
dodać 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.. Kiedy się podpiecze wrzucić cebulę
wymieszać i podsmażać aż cebula się zarumieni.
5. Miękką
kapustę z grzybami odcedzić i wrzucić na patelnię do boczku, wymieszać,
doprawić do smaku solą i pieprzem i podsmażać około 7 minut.
6. Makaron
do łazanek ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżeczkę oleju i
odrobinę soli. Kiedy będzie al dente dodać go do kapusty i delikatnie
wymieszać.
7. Łazanki
z kapustą i grzybami podawać na ciepło.
0 komentarze:
Prześlij komentarz