czas przygotowania: 35 minut + chłodzenie
Ilość kalorii w 1 sztuce: 203 kcal
Koszt wszystkich ciasteczek: 8,04 zł
Ciasteczka z fistaszkami i pestkami dyni, to pyszne chrupiące ciasteczka z czekoladą w środku. Szybki i prosty sposób na coś pysznego do porannej kawki lub herbaty.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g mąki pszennej,
- 25 g pestek dyni,
- 125 g cukru,
- 125 g masła,
- 100 g orzeszków ziemnych,
- 30 g kakao,
- 100 g gorzkiej czekolady.
1. Orzeszki ziemne i pestki dyni zmiksować blenderem na jednolitą masę (mogą zostać niewielkie kawałki orzeszków) Dodać 125 g cukru oraz 125 g masła (temperatura pokojowa) Wszystko razem wymieszać.
2. W osobnej misce wymieszać 125 g maki z 30 g kakao, dodać
do masy orzechowej i dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Następnie zawinąć w
folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na około 45 minut.
3. Z masy formować niewielkie kulki (wielkości orzecha
włoskiego) wszystkie mniej więcej jednakowej wielkości. Można również ciasto
rozwałkować na grubość około 1 cm, wyciąć krążki o średnicy 2 cm i dopiero
formować kulki.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC, kulki ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz, a następnie piec przez około 20 minut.
5. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnik odstawić je do
całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do
wystygnięcia.
6. Kiedy czekolada zacznie gęstnieć nałożyć czekoladę na
jedno ciastko, a drugim przykryć. Analogicznie zrobić to samo z pozostałymi
ciasteczkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz