sobota, stycznia 03, 2015 ilość komentarzy
czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 16 porcji
ilość kalorii w 1 porcji: 258 kcal
koszt ciasta: 13,11 zł
Ciasto jogurtowe z winogronem, to lekka i delikatna propozycja na szybkie i pyszne ciasto, które w środku dzięki owocom nie jest suche.

Składniki:
- 3 jajka,
- 270 g cukru białego,
- 520 g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 480 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- 65 ml oleju,
- 380 g winogron jasnych bez pestek.


Sposób przygotowania:
1. 3 jajka wbić do miski, dodać 270 g cukru i ubić.
2. Do ubitych jajek dodać, 520 g naturalnego jogurtu, 65 ml oleju i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Cały czas mieszając na niskich obrotach.
3. W osobnej misce wymieszać 480 g maki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
4. Mąkę dodawać stopniowo do wcześniej wymieszanych składników (cały czas mieszać łyżką)
5. Ciasto wyłożyć na blachę, wysypać winogrona i powgniatać je delikatnie tak, aby część z nich była zanurzona w całości w cieście.
6.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec około 45-50 minut.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto jogurtowe odstawić do wystygnięcia.


0 komentarze:

Prześlij komentarz