poniedziałek, stycznia 07, 2013 ilość komentarzy 2
przepis na 87 sztuk o średnicy 4 cm
czas przygotowania: 7 minut

Uszka z grzybami, idealnie smakują ze swojskim czerwonym barszczykiem. Bardzo je lubię dlatego jemy je nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
 
Składniki:
- 700 g mąki pszennej Typ 450,
- 200 ml letniej wody,
- 1 duża cebula,
- 200 g suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- pieprz i sól.

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zamocz w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Następnie ugotuj je w tej samej wodzie, aż będą miękkie.
2. W misce wymieszaj mąkę z wodą i 1 łyżeczką soli. Wyrób ciasto.
3. Formą do pierogów lub małą szklanką odciśnij kółka. Moje mają około 4 cm średnicy.
4. Kiedy grzyby są już miękkie ostudź je i bardzo drobno pokrój. Następnie na patelni podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulę wraz z grzybami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, tal aby farsz nie był mdły.
5. Na wycięte kółeczka nakładaj niewielką ilość farszu, zaklej jak małego pieroga i sklej rogi, tak aby powstało uszko.
6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej uszka i gotuj około 3-4 minut po wypłynięciu.
7. Uszka z grzybami podawaj z czerwonym barszczykiem.

2 komentarze:

  1. Oj jak mi się chce Twoich uszek! ojojoj! Robisz po mojemu - bez jajek. Tak robiła moja babcia. Tylko ja wywijam "po babci" w trójkącik. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je po raz pierwszy. Przepis dostałam od mojego taty. Wyszły naprawdę super. Ja "wywijam w trójkąciki" jak mój tata :)

      Usuń