środa, stycznia 09, 2013 ilość komentarzy 2

przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 60 minut

Łosoś zapiekany z brokułami,...,uwielbiam ryby i brokuły, dlatego postanowiłam je połączyć. Obiadek wyszedł rewelacyjnie.
Składniki:
- 600 g świeżego łososia,
- 1 cebula,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- mały kawałek żółtego sera,
- natka pietruszki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- 1 brokuł,
- 1/2 cytryny,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Kiedy będą miękki odcedź je i odstaw to ostygnięcia.
2. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj brokuły. Mają być delikatnie twardawe.
3. File z łososia skrop 1 łyżką soku z cytryna, a następnie natrzyj solą i czarnym pieprzem.
4. Łososia smaż na oliwie na rozgrzanej patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy ryba się zarumieni dodaj 1/2 szklanki mleka, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
5. Ostudzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry, które ułóż w żaroodpornym naczyniu, oprósz szczyptą soli, następnie poukładaj różyczki brokuła, na wierzchu ułóż podsmażonego łososia, a wszystko polej powstałym sosem.
6. Żółty ser zetrzyj na drobnej tarce, posyp nim rybę, a na sam konie dodaj 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
7. Łososia wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 10 minut. Kiedy wszystko razem się zapiecze wyciągnij rybę z piekarnika.
8. Łosoś zapiekany z brokułami gotowy do podania.

2 komentarze:

  1. pyszne danie, u mnie dzisiaj również łosoś, zapraszam serdecznie :))) http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń