piątek, stycznia 18, 2013 ilość komentarzy

przepis na 2 porcje
czas przygotowania 15 minut + stężenie galaretki

Galaretka z liczi to deser, który nigdy się nie nudzi. Uwielbiam galaretkę ze wszystkim, a że jest sezon na liczi, które też uwielbiam to czemu tego nie połączyć :)
 Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 plasterek ananasa z puszki lub świeżego,
- 6 sztuk liczi.

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do stężenia.
2. Liczi obierz ze skórki, natnij i delikatnie wyciągnij z środka pestkę. Nie przejmuj się gdy liczi się przepołowi.
3. Plasterek ananasa pokrój w podłużne kawałki, które umieść w środku liczi. Tak przygotuj wszystkie 6 sztuk liczi.
4. Kiedy galaretka już stężała, za pomocą małej łyżeczki "wyskrobuj" ją z salaterki i nakładaj do wysokiej szklanki. Kiedy nałożysz trochę galaretki wsadź liczi, znowu nałóż warstwę galaretki, umieść drugi kawałek liczi, przykryj wszystko galaretką, a trzeci kawałek ułóż na samej górze.
5. Galaretkę z liczi wstaw jeszcze na chwilę do lodówki i podawaj dobrze schłodzoną.


0 komentarze:

Prześlij komentarz