czwartek, stycznia 24, 2013 ilość komentarzy

przepis na 3 l
czas przygotowania: 130 minut

Zupa, krem z kalafiora bardzo ją lubię z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Mmmm pychota.
 Składniki:
- 1 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego kawałka selera,
- kawałek mięsa na bulion,
- 1 i 1/2 dużej główki kalafiora,
- koperek,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- groszek ptysiowy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- vegeta,
- 3 łyżki kaszy manny,
- śmietana.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 3,5 l wody, wsadź mięso i gotuj przez około 30 minut.
2. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obierz, wrzuć do mięsa i przypraw do smaku vegetą, solą, pieprzem oraz wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. 
3. Kalafiora podziel na niewielkiej wielkości różyczki i wrzuć do zupy.
4. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dopraw zupę do smaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zagęść kaszą manną. Zamieszaj i gotuj przez 15 minut.
5. Wyłącz zupę i blenderem wszystko zmiksuj na jednolitą konsystencję. Dodaj 3-4 łyżki śmietany.
5. Zupę, krem z kalafiora wlej na talerz, a na wierzch dodaj groszek ptysiowy i wszystko posyp koperkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz