wtorek, stycznia 08, 2013 ilość komentarzy

przepis na 3 l
czas przygotowania: 90 minut

Barszcz czerwony, uwielbiamy go nie tylko z uszkami ale także do picia. W chłodne zimowe wieczory jest idealny.
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraków,
- majeranek,
- kość wędzona,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- sól, pieprz,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 łyżki octu 10%.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 3,5 l wody wsadź kość wędzoną, obraną włoszczyznę i pokrojone w grubsze plastry obrane buraki.
2. Całość gotuj na małym ogniu. Po około 40 minutach dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. 
3. Barszczyk gotuj, aż buraki będą miękkie. Następnie wyciągnij całą jarzynę i dopraw barszcz do smaku solą i pieprzem oraz 4 łyżkami octu. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.
4. Barszcz czerwony podawaj w kubku do picia lub np. z uszkami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz