sobota, stycznia 19, 2013 ilość komentarzy
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut + 120 minut marynowania

Kurczak z piekarnika, to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Mój mąż za nimi przepada.
Składniki:
- 8 sztuk udek z kurczaka,
- papryka czerwona słodka,
- papryka czerwona ostra,
- pieprz cayenne,
- pieprz czarny,
- sól,
- 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
1. Udka wsadź do miski dodaj sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę, polej wszystko oliwą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc lub na minimum 2 godziny.
2. Zamarynowanego kurczaka ułóż na blachę i piecz w piekarniku w 200°C przez około 70-80 minut.
3. Kurczaka od czasu do czasu polewaj powstałym tłuszczem.
4. Kurczak z piekarnika świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz