czwartek, stycznia 17, 2013 ilość komentarzy

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 80 minut

Zapiekanka z mięsem, to połączenia wieprzowiny z duszonymi warzywami. Prosty i smaczny obiad. Mój mąż był dzisiaj zachwycony :)
Składniki:
- 360 g schabu wieprzowego,
- 200 g makaronu świderki,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 1 marchewka,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,  
- papryka słodka mielona,
- papryka ostra mielona,
- 100 ml wody, 
- 2 cebule,
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100 ml śmietany,
- 60 g tartego sera.

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
2. Mięso pokrój w kostkę, obsyp mąką i lekko podsmaż na patelni.
 3. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć do mięsa (bez pomidora), chwilę podsmażaj.
4. Podlej wszystko wodą i duś, aż mięso będzie miękkie, następnie dodaj pomidory i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
5. Do całości dodaj śmietany i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez około 2-3 minuty.
6. Do naczynia żaroodpornego włóż wcześniej ugotowany makaron, wrzuć mięso z warzywami, posyp wszystko tartym serem i zapiekaj w piekarniku 180° C około 20 minut (aż ser się rozpuści i zarumieni)
7. Zapiekankę z mięsem przed podaniem posyp posiekaną zieloną pietruszką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz