piątek, sierpnia 31, 2012 ilość komentarzy
przepis na blachę 26 cm

Sernik został zrobiony z pierwszych słodkich i soczystych brzoskwiń wychodowanych przez mojego tatę.
Składniki:
- 1 kostka margaryny do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 jajek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- puszka brzoskwiń,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 kg zmielonego sera,
- 1/2 kostka masła.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp 3 szklanki mąki, dodaj proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru, kostkę margaryny, kakao, 5 żółtek i 2 łyżki śmietany. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie równe części, jedną odstaw do lodówki, a drugą do zamrażarki.
2. W misce wymieszaj dokładnie zmielony ser z 2 jajkami, 1/2 szklanki cukru i 1/2 kostką masła. 
2. Połowę ciasta z lodówki wyłóż na blachę, na ciasto rozprowadź masę serową, a na wierzchu poukładaj pokrojone brzoskwinie z puszki.
3. Z 5 białek ubij pianę, dodając szklankę cukru pudru. 
4. Pianę nałóż na brzoskwinie, a drugą część cista z zamrażarki zetrzyj na grubej tarce.
5. Brzoskwiniowy sernik wsadź do piekarnika o temperaturze 180°C  na 60 minut. 

Ciasta z owocami sadu

0 komentarze:

Prześlij komentarz