środa, sierpnia 15, 2012 ilość komentarzy
przepis na 4 tortille
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju,
- 150 ml wody,
- puszka kukurydzy,
- sałata lodowa,
- 500 g mięsa mielonego,
- majonez,
- ostra i słodka papryka mielona,
- pieprz czarny,
- pieprz cayenne,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
- papryczki chili,
- ser żółty,
- sól,
- tabasco.

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone podsmaż na patelni na łyżce oleju. Następnie dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej czerwonej papryki, pieprz czarny i cayenne, odrobinę soli i tabasco według uznania.
2. Do miseczki włóż 4-5 łyżek majonezu, dodaj paprykę mieloną ostrą i słodką, łyżeczkę musztardy i dwie ketchupu, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Kiedy mięso się usmaży możesz rozpocząć przygotowywanie placków pszennych na tortillę.
4. Mąkę pszenną wymieszaj z łyżeczką soli, dodaj 1 łyżkę oleju oraz 150 ml wody. Wszystko wymieszaj dokładnie ręcznie na jednolitą masę.
5. Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj na stolnicy, nie zapominając posypać jej wcześniej odrobiną mąki :)
6. Placki powinny mieć około 25 cm średnicy. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po 2 minuty z każdej strony.
7. Usmażone placki ułóż na talerzy, następnie posmaruj środek przygotowanym sosem, później kawałki sałaty lodowej, mięso mielone, kukurydzę, a wszystko posyp startym żółtym serem. Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać bezpośrednie kilka kropli tabasco na mięso mielone.
8. Tortilla Taco najlepiej smakuje na ciepło.


0 komentarze:

Prześlij komentarz