niedziela, kwietnia 01, 2012 ilość komentarzy 3
przepis na 10 sztuk 
czas przygotowania: 35 minut 
Uwielbiam muffinki. Robimy je bardzo często. Najbardziej smakują mi te ze swojskim nadzieniem. W różnego rodzaju dżemy i marmolady zaopatrza mnie moja babcia. Dzisiaj dżem z jagód zebranych przez moją babcię w lesie. Pychota :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub 100 g masła,
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
- dżem lub konfitury jagodowe (mogą być różne inne, Twoje ulubione),
- formy do mufinek.

Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuść 100 g masła (nie zagotuj) lub wlej 1/2 szklanki oleju. Wbij jajko i wlej szklankę mleka. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką.
2. Do osobnej miski wsyp 2 szklanki pszennej mąki, proszek do pieczenia i cukier.
3. Do miski z mąką wlej wymieszane składniki z rondelka. Wszystko razem zmiksuj dodając 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego.
4. Do foremek, do polowy nałóż przygotowana masę, następnie dodaj konfitury lub dżem. Ja zawsze robię muffinki z jagodami, dodając konfitury, które robi moja babci. 
5. Konfitury przykryj resztą masy.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i piecz około 20 minut, aż będą miały kolor złotobrązowy.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je na bok, aby całkiem wystygły. Od gorących muffinek boli później brzuch.
Babki i babeczki

3 komentarze:

  1. z jagodami jedne z lepszych.

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie najlepsze, jeszcze z konfiturami od mojej babci,...,coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie,,dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń