- 2 piersi z kaczki,
- 3 pomarańcze,
- olej,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- imbir około 4 cm,
- 4 gwiazdki anyżu,
- cytryna,
- ręka w pieczenia,
- 4-5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Natnij płytko pierś z kaczki (po stronie skóry) na krzyż, natrzyj solą i majerankiem.
2. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, wsadź do niego kaczkę i odstaw do lodówki na całą noc.
3. Wyciągnij kaczkę z marynaty, osusz delikatnie ręcznikiem i podsmaż z obu stron na patelni.
4. Do rękawa wlej marynatę, dodają gwiazdki anyżu, wyciśnięte 4-5 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (delikatnie zetrzyj tak aby nie było białej części, która jest gorzka), potarty imbir, startą skórkę z 3 pomarańczy, włóż obsmażoną kaczkę i piecz w temperaturze 180°C przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem.
5. Po wyciągnięciu kaczki z rękawa przecedź sos przez sitko, przypraw sos do smaku szczyptą soli i 1 łyżką miodu.
6. Pierś z kaczki pokrój w średniej grubości plastry, ułóż na półmisku polej sosem i obłóż plastrami pomarańczy.
7. Kaczka w pomarańczach świetnie smakuje z zasmażaną kapustą i kluskami.
Jadłam kaczkę, dawno temu, bez pomarańczy, ale smakowała mi bardzo, przepis na pewno smaczny, z racji tego, ze uwielbiam pomarańczę ! :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie przepadałam za kaczką, do póki nie zjadłam tej...naprawdę polecam, jak będziesz miała okazję zrobić...jest rewelacyjna...no i czekam na recenzje jak smakowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Brzmi zachęcająco :) Wygląda jeszcze bardziej :D Zastanawiam się jakby do innego mięska zastosować ten przepis hmm... ?
OdpowiedzUsuń