poniedziałek, kwietnia 09, 2012 ilość komentarzy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g białego twarogu,
- 250 masła,
- 1 jajko,
- 300-400 g marmolady lub dżemu,
- cukier puder,
- sezam.

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z masłem, następnie dodaj zmielony maszynką biały ser i wymieszaj wszystko dodając 1/2 jajka.
2. Zagnieć dobrze ciasto, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i pokrój w kwadraciki 7 cm x 7 cm.
3. Na środku każdego kwadracika połóż łyżkę marmolady lub dżemu. Ja najczęściej robię z marmoladą z pigwy, którą przyrządza mój tata.
4. Całość zawiń w rulon i uformuj rogalika.
5. Resztę jajka roztrzep i posmaruj z wierzchu rogaliki.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz około 20 minut, aż rogaliki będą miały złoty kolor.
7. po wyciągnięci rogaliki z dżemem posyp odrobiną cukru pudru lub sezamem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz