sobota, kwietnia 07, 2012 ilość komentarzy

Składniki:
- bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- groszek ptysiowy,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
- koperek,
- zielony groszek,
- dowolne warzywa (ja dodaję różyczki kalafiora i brukselkę można również kupić gotową mrożoną mieszankę warzywną).

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj bulion z jarzyną.
2. Wyciągnij jarzynę z bulionu, gdy jest już miękka i pokrój ją w kostkę.
3. W osobnym garnku ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, brukselkę oraz różyczki z kalafiora i zielony groszek.
4. Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu.
5. W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki wody, cały czas mieszaj.
6. Zasmażkę wlej do bulionu z warzywami i dopraw do smaku.
7. Wszystko zmiksuj blenderem i nalej do talerza. Na wierz zupy krem jarzynowej wsyp groszek ptysiowy i dodaj świeżą pietruszkę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz